Fördelarna med att använda fiskekläder i gore-tex är många. Den största fördelen är dess material som är specialanpassat för att kunna användas under alla de svenska årstiderna. Fiskekläder i gore-tex har också en annan unik egenskap som särskiljer produkterna från konkurrenternas. Gore-tex är nämligen ett material som har specialtillverkats för att hålla mygg och andra insikter borta från den som bär materialet. Lägg därtill att materialet i gore-tex har en betydligt lägre negativ inverkan på miljön än alla andra tygmaterial som är populära hos fiskare.

Kläder för sportfiskare i Sverige

Det har tidigare varit väldigt populärt att använda fiskekläder av tygmaterial i Sverige. Under de senaste åren har fiskekläder gore-tex blivit alltmer populärt. Många professionella fisketävlingar i sportfiske sker under svåra väderförhållanden vilket gör att fiskekläderna måste kunna hålla fiskaren varm och torr. Övergången till fiskekläder i gore-tex för sportfiskare har skett successivt allteftersom fler och fler har insett fördelarna med materialet. Prismässigt är det också rimligt då kläderna håller en högre kvalitet i förhållande till kostnaden.

Sportfiskare som sysslar med djuphavsfiske har ännu inte i lika hög grad som andra fiskare börjat använda sig av fiskekläder i gore-tex. Det kan grunda sig i att det finns en felaktigt uppfattning om att materialet inte är lika elastiskt som exempelvis tygkläder. Faktum är att fiskekläder i gore-tex är minst lika elastiskt som andra populära kläder som sportfiskare använder. Det bör därför bara vara en tidsfråga innan en övergång till gore-tex sker.

Fiskekläder och svensk export

Fiskekläder har länge varit en framgångsrik exportvara. Tygkläder för både sport- och hobbyfiskare var länge den exportvara som sålde bäst. Svenska företag har också under en lång tid exporterat fiskekläder i bomullstyg främst till länder där man fiskar under svåra förhållanden. Fiskekläder i gore-tex är ännu inte något som svenska företag exporterar i någon större omfattning. Det kan grunda sig i att det finns importkvoter på material som inte säljs i de länder som är potentiella kunder.

Utsikterna för att svenska företag ska kunna sälja mer fiskekläder i gore-tex inom en snart framtid är goda. Det grundar sig i att fler och fler länder anser att gore-tex bör behandlas som vilket material som helst, vilket gör att importkvoteringarna med tiden borde försvinna. Det faktum att allt fler länder i Europa är på väg att bli en del av den Europiska unionen vittnar också om att det finns flera potentiella kunder för fiskekläder i gore-tex.

Klädesplagg i gore-tex

Gore-tex som material för fiskare

Att använda fiskekläder i gore-tex är en ökande trend både i Sverige och världen. Fiskekläder i gore-tex har länge varit populärt hos svenska fiskare och vi ser att flera svenska företag har utökat sitt utbud vad gäller gore-tex. Fler och fler sportfiskare har börjat inse att gore-tex inte bara är fördelaktigt att använda ur ett bekvämlighetsperspektiv. Det är också fördelaktigt för att alla kläder i gore-tex är väldigt elastiska vilket gör att fiskaren inte blir begränsad med att använda dessa kläder.