Alla som ofta är ute i skog och mark vet hur viktigt det är med bra och rätt kläder. Kläderna måste tåla att man rör sig i dem och det är bra om de är vindtäta samt vattentäta. De bör också vara ventilerande så eventuell svett transporteras ut ur kläderna. Det finns kläder för jakt och fiske i flera olika märken, färger och prisklasser. Vilka man väljer är en smaksak och man kan välja helt efter egna behov. Jacka och byxor behöver till exempel inte komma från samma tillverkare.

Jaktkläder för olika ändamål

Det finns flera sorters jakt och fiskekläder. Jaktkläder ska fylla många funktioner. De ska vara tysta så man inte skrämmer och förvarnar djuren när man rör sig i skogen. Kläderna ska också vara flexibla och sköna att bära. De ska inte bli för varma men man ska heller inte frysa när man står stilla och väntar. Eftersom man ibland rör sig en del måste kläderna transportera bort svett på ett effektivt sätt.

Kläderna bör också stå emot en del väta, främst på hösten och vintern då det kan regna en del eller vara blött i marken. Kläderna man bär bör också nya naturnära färger och mönster, samt någon reflexdetalj så man syns för de andra skyttarna. Det är också viktigt att ha bra skor när man rör sig i skogen. Det finns speciella skor och kängor med bra mönster i sulorna som minskar halkrisken.

Fiskekläder med olika funktioner

Bra fiskekläder bör vara sköna att bära men samtidigt fylla sin funktion. Klädernas funktioner kan vara lite olika beroende på hur, var och vad man fiskar. Fritidsfiskar man från land eller från en båt kan man fiska i stort sett vilka kläder som helst så länge vädret tillåter det. Är man yrkesfiskare och ofta fiskar i dåligt väder är ett bra regnställ med tillhörande stövlar bra att ha.

Om man fiskar flugfiske eller annat fiske på platser där man behöver gå ut en bit i vattnet kan det vara bra att införskaffa vadarstövlar. Detta är som ett par byxor och stövlar som hänger samman i ett. De täcker ofta från fötterna och upp till axlarna medan armarna lämnas bara, ungefär som ett par hängselbyxor. Dessa släpper inte in vatten, samtidigt som de skyddar och och värmer kroppen i det ibland kalla vattnet. Detta är en bra investering om man vill undvika att bli blöt.

Kamouflageklädda jägare på jakt

Olika kläder för olika tillfällen

Det finns kläder för alla tillfällen, så även inom naturens värld. Jägare behöver kläder som gör att djuren har svårare att upptäcka dem, medan fiskaren behöver kläder som håller denne torr även i dåligt väder eller om man måste stå mitt i vattnet. Kläderna finns i flera olika material och prisklasser och vilka man väljer är ofta en smaksak då alla typer har fördelar och nackdelar. Vill man satsa på sitt fritidsnöje inom jakt eller fiske är bra kläder en god investering.