Varma fiskekläder

Till sommaren är fiskeuniformen en enkel sammansättning. T-shirt, shorts och fiskehatt täcker dina behov på dagtid när vädret är fint. Packar du även en långärmad tröja, myggmedel och regnkläder är du redo för allt vädergudarna kan utsätta dig för i juni till augusti. Resten av året är risken stor att du behöver vara redo med varma fiskekläder. På våra nordliga breddgrader blir det snabbt svalare. Kallast är det när fisken nappar som bäst på tidig morgon, sen kväll och när det regnar.

Höst och vårfiske

Den som har varit med ett tag vet att de finaste fisketurerna inträffar på hösten och våren. Visst kan man fiska även på sommaren, det nappar då också. Men när solen skiner och kvällarna är varma blir kapsylöppnaren ofta den viktigaste utrustningen i fiskelådan. Det är på våren och hösten du får se de riktigt vackra kristallklara dagarna och naturen visar sig i all sin prakt. För att riktigt kunna njuta av dagar som dessa behöver du varma fiskekläder.

Det är först när du är rätt klädd som du fullt ut kan njuta av naturens skönhet och morgonens spegelblanka vatten. En kall dag kan suga lusten ur den bästa och fiske ska vara en avslappnande aktivitet. För att skydda dig mot kylan räcker det ofta bra med helt vanliga varma kläder, en jacka och lite tjockare byxor. Tänk på att fiske innebär långa perioder med låg aktivitet så klä dig varmare än vad du skulle göra för en promenad. Det finns också mycket högkvalitativa kläder specialtillverkade för fiske.

Isfiske – En ren njutning

När vattnet frusit och snön ligger tjock är det dags för isfiske. En vacker dag är det nästan en utomjordisk upplevelse. Få saker är så vackra som en värld täckt i vit nyfallen snö med solen som gnistrar var du än vänder dig. Kom ihåg termosen, varm dryck är vad som kan göra en bra dag fantastisk. Glöm inte heller att utrusta dig med isdobbar, de har räddat många liv. Hur tjock isen än ser ut att vara finns det alltid platser där den är tunnare.

Oavsett om du sätter gäddsaxar eller pimplar vid en isvak är det viktigt att du klär dig varmt. Många fiskeresor har blivit avbrutna på grund av kyla. Därför kan det vara bra att alltid packa mer kläder än de du har på dig. Tänk också på risken att gå genom isen. Med extrakläder i väskan har du en försäkring du inte vill lämna hemma. Tänk på att packa extrakläder vattentätt ifall du skulle gå i med väskan på ryggen, då har du även hjälp av dem som flytverktyg.

 

Som fisken i vattnet med rätt kläder

Skandinavien är en av världens mest natursköna platser och genom fiske får du chans att uppleva de vackraste dagarna och de finaste platserna. Vårt klimat gör dock att det blir viktigt med varma kläder för fiske större delen av året. Inget kan förstöra en fisketur som regn eller kyla för den som inte är förberedd. De vanliga kläder du redan har hemma räcker långt och för dig som fiskar mycket kan det vara värt att investera i specialanpassade fiskekläder.